6 Mayıs 2014 Salı

'Üç Kedi Bir Dilek' Hikaye Yorumu


Burada benim çok severek okuduğum bir kitabın incelemesi yer alıyor.Ben çok severek okudum.Aynı zamanda bu kitabı çocuklar açısından yararlarını da sizin için değerlendirdim. Aşağıda da göreceğiniz gibi detaylı bir şekilde değerlendirdim.
Burada benim amaçladığım kitaplara olan bakış açımız salt düzeyde olmamalıdır.Kitapları basit düzeyde değerlendirmemeliyiz. Kitapları çocukların gelişimlerini destek verecek araçlar olarak görmemiz gerekir.Kitapları sevmek küçük yaşta çocukları hazırlamak biz eğitimciler kadar siz ailelerinde görevidir.Umarım birazda olsa çocuk kitaplarına olan bakış açımız bu bağlamda farklılaşmış olur. 

KİTAP İNCELEME RAPORU
Kitabın Künyesi
Kitabın türü
Hikaye kitabı
Kitabın adı
Üç Kedi Bir Dilek
Kitabın yazarı
Sara Şahinkanat
Kitabı Resimleyen
Ayşe İnan Alican
Yayın evi
Yapı Kredi Yayınları
Yayın yılı
Şubat 2012
Boyutları
Büyük boy
Sayfa sayısı
Yirmi altı sayfa

Kitabın Fiziki Özellikleri
Boyutu büyüktür. Parlak kuşe kağıdı kullanılmıştır. Beyaz kağıt kullanılmıştır. Dışı sert olduğu için o kadar hafif değildir. Cildi dikişli değil yapışmadır. Kapak ile konu uyumludur. Puntoları büyük kullanılmıştır. Kuşe kağıdı olduğu için sayfaları temizlenebilir.
 Kitabın İçeriği
Konusu
Üç Kedi  Arkadaşın Kayan Yıldızdan Dilekleri
Kahramanları
Piti, Pati ve Pus
Ana fikri
Üç kedi arkadaşın ne kadar iyi dost olduklarıdır.
Kısa Özeti
Üç kedi arkadaş, Piti , Pati ve Pus damda uzanmış yatarlar. Aralarından Pus en bilmişleridir. O esnada Pus ortaya bir laf atar. Kayan yıldızları görenlerin çok şanslı olduğunu ,ne dilerse dilesin dileğinin gerçekleşeceğini söylemiş. Pus un bu söylediği Piti yi çok etkilemiştir. Günler, geceler geçmiş Piti hep gökyüzüne bakar olmuş. Bu duruma üzülen arkadaşları Pati ve Pus ,Piti için bir plan yapmışlardır. Bayan leylekle bir olup planı uygulamak için gece yarısını beklemişler. Gece yarısı olmuş ve Piti cik yine her zamanki gibi gece gökyüzüne bakıyormuş. Pati ve Bayan leylek kömür tozuna bulanmış, kapkara olmuşlar. Gökyüzünde seçilemeyek kadar kapkara olmuşlar. Pati ise damda elinde el feneriyle doğru zamanı beklemekteymiş. Zamanı geldiğinde Bayan Leylek ve Pus gökyüzünde havalanırken,gecenin o karanlığında Pati el fenerini gökyüzündeki Pus un gözlerine tutmuş. Pus un açık kalan gözü fenerin ışığını öyle güzel yansıtıyormuş ki tıpkı bir kayan yıldız gibi ışıl ışıl parlıyormuş.  Bunu gören Piti dileğini haykırmış ‘Sevgili yıldız,ne olur, Pus ve Pati yle dostluğumuz hiç bozulmasın,sonsuza kadar yollarımız hiç ayrılmasın.’demiş. Bu dileğini arkadaşları da duymuş. Piti çok mutluymuş. O gece yine Piti, Pati ve Pus  damda yatııyorlarmış. Piti derin uykulara dalmış. Pati ve Pus ise arkadaşına yaptıklarını acaba yanlış mı yaptık diye içlerinden geçirirken, o esnada kayan bir yıldız görmüşler.Pati ve Pus el ele tutuşup kayan yıldıza bakarak ‘ Kayan yıldız ne olur gerçek olsun Piti çiğin dileği’ demişler. Kalplerinden geçen bir ses ise bu dileğin gerçekleşeceğini söylemiş.
Görsel Tasarımı
Kitapta bulunan resimler çocukların kendi çevrelerinde gördükleri hayvanları resmetmiştir. Bu konuda resimler çocukların aşina oldukları görüntü özelliğinde seçilmiştir. Resimler aynı zamanda gayet nettir ve çoğunlukla sayfanın tamamını kaplayacak şekilde seçilmiştir. Resimlerin ilgi çekiciliği yüksektir. Resimler gerçekçidir. Aynı zamanda da renklidir. Resimler hayvanları canlandırdığı için hayalidir de. Resimler aynı sayfadaki yazı ile ilişkilidir. Kapak resmi çocuklara merak uyandıracak özelliktedir

Dili Ve Anlatımı
Yabancı sözcüklerden arındırılmıştır. Cümleler açık ve anlaşılırdır. Farklı yazı tipleri yerine tek yazı tipi kullanılmıştır. Sayfa sayısı çok uzun değildir. Bu açıdan çocukların dikkat sürelerine uygundur. Kitabın başlığı ilgi çekici olmayabilir. Yalnız yazılar resme uygun yerleştirilmiştir. Kitapta devrik cümlelere çokça yer verilmiş bu çocuklara kitabı anlayabilmeleri konusunda karmaşıklık yaratabilir. Ancak kullanılan sözcükler çocukların dünyası ile ilişkilidir.


Gelişim Alanlarına Katkıları
Hikaye kitapları çocukların hayal güçlerini zenginleştirecek çok önemli araçlardan birisidir. Hikayede geçen kahramanları çocuklar kendileriyle özdeşleştirip, kitabın içeriği ile ilgili kendilerine çok önemli dersler çıkarabilirler. Akran ilişkilerine çok güzel değinen bu kitap, çocuklara sosyal duygusal gelişim alanında ‘Başkalarının duygularını anlama ‘ gibi çok önemi kazanımları içerir. Bu açıdan etik değerlerin gelişebilmesine katkı sağlar.
Çocukların hayal gücünü desteklemesi, zihinde canlandırmaları, olay akışını akılda tutmaları gibi özellikleri ile bilişsel gelişime de katkılarını gösterir. Motor gelişimi açısından çocuklar için  kitabın arka kısmında kuklara yer verilmiştir. Kitap bu şekilde daha renkli hale gelebilir.


Çocuğa Kazandırdıkları
Kitap Piti, Pati ve Pus üzerinden bir çok güzel değer ve davranışı ortaya koyuyor. Pus ve Pati çok sevdikleri arkadaşı olan Piti nin sıkıntısı çözmek için ona yardım etmek etmek için işe koyuluyorlar. Pus ve Pati çok sevdikleri arkadaşının dileğini gerçekleştirmek için ona sahte bir oyun oynuyorlar. Plan sorunsuz işliyor ancak bu sefer Pus ve Pati arkadaşlarını kandırmış gibi hissediyorlar. Pus ve Pati burada yaptıkları davranışı sorgulamayı çocuklara öğretiyor. Aynızamanda  özeleştiri yapabilmeyi. Davranışlarının sorumluluğunu üstlenebilmeyi çocuklara göstermiş oluyor. Bu konu kapsamında ele alıcak olursak kitap çocuklara, kitapları sevmeyi , ilgiyle yaklaşmayı sağlayacak özelliktedir. Bu da bizim çocuklara kazandırmak istediğimiz en önemli kazanımlardandır.

Yorum ve Önerileriniz
Hikaye kitabının konusu çocukların ilgisini çekecek özelliktedir. Çocuğun bilgi dağarcığını geliştirecek nitelikte olmasa bile kitap içeriğinde çocuklara önemli mesajlar verir. Kavram öğretimi konusunda çocuklara üst düzeyde bir kavram öğretimi söz konusu değildir. Ancak akran ilişkileri konusunda önemli değerler ele alınmıştır. Kitapta çocukları sıkacak durağanlık yoktur, olay örgüsü çocukların dikkatleri için uygundur. Hikayede kedinin leklekle birlikte havalandıklarında el fenerinden yansıyan ışığın resmedildiği sayfa çocukların zihinlerinde soyut düşüncenin somutlaştırılmasına çok güzel örnek teşkil etmiştir. Oluşabilecek karmaşıklığa engel olmuştur. Kitabı okurken sıkça devrik cümlelere rastlıyoruz bu açıdan kitabı okuyan kişinin vurgulara dikkat etmesi gerekir.
Kitap durağandır. Çocukların dikkatlerini dağıtabilecek , hızla gelişen hareket unsurları yoktur. Konusu din, dil, ırk ayrımı gütmeden çocuklara evrensel değerlerin kazandırılabilmesi açısında katkı sağlar. Kitaptaki karakterlerin karşılaştıkları problemleri başarı ile çözümlemeleri, çocuklarda problem çözebilme becerilerinin gelişebilmesine katkı sağlayacaktır. Genelde duygusal gelişim ön plandadır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar somut düşündükleri için hikayede geçen hayali öğeleri kavrayamamış olabilirler. Bu açıdan baktığımızda çocukların yaratıcılıklarını geliştirebilmeleri hususunda sınırlılıklar içerebilir.
Kitaplar çocuklar için gerçek yaşama uygulanabilirlik açısından önemlidir. Bu açıdan baktığımızda bu hikayede çocukların gündelik hayatta uygulayabileceği nitelikte deneyim ve tecrübe edinebileceği özelliktedir.
Kitabın arkasında kesilmek üzere yer alan parmak kuklaları çocuklara kitapların kesilebilir olma gibi yanlış bir mesaj verebilir. Bu açıdan yetişkinin çocuk görmeden o kukları kesmesi çocuğa iletilecek mesaj açısından önemlidir bu açıdan dikkat edilmesi gerekir.



3 yorum:

  1. Herkese merhaba, ben şu anda Oklahoma ABD'de Patricia Sherman. Banka draftımı silmek ve yeni bir işe başlamak için 185.000,00 USD tutarında borçlanma deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şey evimi kaybettim ve banka poliçesi yüzünden eşyalarımı aldığımda başladı, bazı faturaları ve bazı kişisel ihtiyaçları karşıladım. Böylece çok çaresiz kaldım ve her yönden fon aramaya başladım. Neyse ki benim için, bir arkadaşım, Linda bana bir kredi şirketi firmasından bahsetti, dolandırıcılıktan çok etkilendim, ama durumumdan endişe duydum ve arkadaşımdan bu şirket hakkında tavsiye almaktan başka seçeneğim yoktu. onlarla iletişime geçmek, çevrimiçi borç verenlerle olan geçmiş tecrübemden dolayı benden gerçekten şüphe duyuyordu. '' Elegantloanfirm@hotmail.com Bu şirket bana ve meslektaşıma çok yardımcı oldu ve bugün, bu kredi şirketi sayesinde, iyi organize edilmiş iş ve sorumlulukların gururlu sahibi, bana geri gülümsedi. Bu nedenle, kendi işinizi kurmanız veya büyütmeniz gerekiyorsa veya herhangi bir maddi sıkıntıdan borç almanız gerekiyorsa, bugün işinizde bir finansal gelişme fırsatı bulmanızı öneririz… .. {E-posta:} Elegantloanfirm @ hotmail .com ... kredi için çevrimiçi aldatmaca kurbanı değil. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. merhaba bu kaçıncı baskı acaba

    YanıtlaSil